Har du lösenordet till detta objekt kan du radera det här.
Ofta skrivs avtalen för lokaler med tanke att de skall löpa i flera år i taget och förlängs därtill i många fall, utfall att det inte sagts upp med en god framförhållning (avtalad viss uppsägningstid, som ofta är ganska lång).
Därmed är det inte alltid lätt som hyresgäst, då man kanske inte vet om man skall sitta kvar i lokalen eller inte. Det kan ju trots allt vara många faktorer som påverkar:
Lösningen kan vara att hyra ut sin lokal till 3part, exempelvis via m2finder.com, men då bör man också stämma av vad som gäller kring andrahands-uthyrning med sin hyresvärd.
Hyreslagen är traditionellt ganska formalistisk och svår att frångå, det kan dessutom resultera i stora problem om de olika parterna gör fel.
Hyreslagen, som den ser ut i nuläget, ställer höga formaliakrav på uppsägningen av en lokal.
Vi har sammanställt några punkter som hyresgästen måste tänka på för att uppsägningen skall vara giltig:
Om uppsägningen från hyresgästen innehåller formella fel eller brister kan hyresvärden välja mellan att hänvisa till bristen, vilket kan innebära att uppsägningen är ogiltig och hyresavtalet förlängs på oförändrade villkor - alternativt att godta den som den är.
En hyresgäs har möjlighet att välja mellan endast två olika typer av uppsägning: Uppsägning för villkorsändring eller uppsägning för avflyttning. Uppsägningstyperna kan inte kombineras.
Villkorsändring: En uppsägning för villkorsändring innebär att hyresgästen säger upp hyresavtalet till hyrestidens utgång och för förlängning av avtalet begär vissa ändrade villkor. Det innebär att hyresgästen kan tänka sig att stanna i lokalen, förutsatt att hyresvärden accepterar de ändrade villkoren. Då kommer nämligen hyresavtalet att fortsätta löpa, med de nya villkoren, efter den innevarande hyrestidens utgång. Om hyresvärden däremot inte går med på de begärda villkoren ska hyresgästen framöver föra tvisten till hyresnämnden inom två månader från uppsägningen.
Avflyttning: Om hyresgästen säger upp hyresavtalet för avflyttning måste denna lämna lokalen vid dent datum som uppsägningen skett till. Med andra ord är alltså en uppsägning för avflyttning väldigt definitiv och kan inte "ångras" på samma vis som en uppsägning för villkorsändring. Hyresgästen som valt uppsägning via avflyttning har inte heller samma rätt till ersättning från hyresvärden enligt det indirekta besittningsskyddet.