Coworking. Vad innebär det?

Coworking. Ett trendigt uttryck, men vad innebär det? I en artikelserie i flera delar vill vi reda ut begreppen.
Vi träffade Daniel Isaksson, på Elitkontoret – Coworking Office & Business Center i Borås, för att reda ut begreppet och få en klarare bild!

"Ju mer man puttar in, desto mer får man tillbaka!"

Vem är du?

Jag heter Daniel Isaksson, är 24 år och kommer från Heberg, ett litet samhälle utanför Falkenberg, där jag vuxit upp med mamma, pappa och min syster.
Jag flyttade till Borås för att studera ca 4 år sedan. En nyfiken person med ett stort intresse för personliga relationer och entreprenörskap. 

Som person är jag utåtriktad och väl i Borås fick jag ett extrajobb med sälj, både inom b2b samt b2c. Intresset växte för b2b-branschen som då var nytt för mig, gillar entreprenörskap och att bygga upp och utveckla något.
Nyfiken på affärslivet och affärssektorn om man säger så. Det är även jag som numera drar i trådarna på Elitkontoret. 

Hur som helst studerade och extra-jobbade jag parallellt, bland annat som butikssäljare på en herrekipering, på Stark Konsult, ett bolag som drevs av Studentkåren till Högskolan i Borås och även som kock på Restaurang Sven-Erik.
När det var personalfest på restaurangen pratade jag med ägaren där som tipsade mig om Elitkontoret. 

- ”jag tror jag har något som kan vara intressant för dig”.

Vid det tillfället var jag upptagen med annat, men en tid senare kom en lucka och jag slog en signal till honom.

- ”Vad var det du snackade om på personalfesten?”

Då sökte de en person som ville driva Elitkontoret helt och hållet, vilket jag blev intresserad av och slutligen tackade ja!
Detta var förra året i slutet på juni/ början på juli. Jag började i augusti och efter en provtid, skrev jag på VD-avtal. 
 

Vad innebär coworking (för dig)?

Definitionen är att två eller flera företag som sitter under samma tak och arbetar.
För mig är det ett effektivt sätt att utöka sitt kontaktnät både inom arbetet och privat. Ett ställe där likasinnade personer träffas, arbetar och utvecklas - kan man säga.
Och att utvecklas på flera plan, inte bara saker som är affärsrelaterat. Man sitter ju här för att man är med i någon form av organisation, men utbytet är mycket mer i många fall.
Synergieffekterna bland de bolag och personer som arbetar här många och det tycker jag är riktigt coolt. Det är coworking!

Varför växer trenden?

Då kan vi återkoppla lite till att det är ett effektivt sätt att träffa nya personer, personer som kan tillföra värde till sin egen verksamhet.
Flexibelt, skalbart och man lyfter upp de som arbetar hemifrån, det är en möjlighet för dem att arbeta på ett gemensamt ställe och hitta smarta vägar till samarbeten. 
Jag tror inte att coworking växer bara för att frilansbranschen växer, utan att man ser så mycket nytta av att sitta bland likasinnade istället för att bara arbeta hemifrån eller från caféer.
Sedan är det i många fall spontana händelser där människor träffas som stora utbyten sker i form av affärer.

Det är det sociala - mycket det sociala - just att ha andra människor runt sig. Det är en stor anledning till att folk arbetar på Elitkontoret och på andra gemensamma coworking ytor.
Över 70% av alla ”coworkers” världen över anger den sociala biten som en av de viktigaste anledningarna att arbeta såhär.


Många ställer frågan:

Har ni en befintlig medlem som har en konkurrerande verksamhet inom min bransch ? 

Vi tar ju inte bara in en person från en bransch utan vi menar att business föder business, företagen kan gynnas detta och arbeta under ett gemensamt paraply. Man vänder på biffen - vi tror att det gynnar företag att samarbeta med varandra och inte bara se varandra som konkurrenter!


Hur ser behovet ut i städer som Borås?

Trots att trenden växer lavinartat globalt har den inte förankrat sig hårt här. Men vi är här för att öppna upp det tänket. Men det tar tid och det krävs en kraftansträngning att få bollen i rullning och få personer att tänka om och tänka nytt.
Att vända en trend. Det finns små nätverk i stan (Borås, red. anm.), de möts upp på något café eller kör möte via Skype. Det vi försöker göra är att inviga trenden här, vilket går bättre och bättre, efterfrågan blir större allt eftersom.
För oss är det viktigt att våga ifrågasätta ”det normala”. Man utvecklas genom att ifrågasätta sig själv och det man gör. Hur kan jag göra detta annorlunda för att få det bättre?
Det är lite så vi jobbar. Vi ifrågasätter den klassiska kontorsmodellen i stort, och vi är transparenta i allt vi gör. 

Var kommer konceptet ifrån?

Det är väl lite delade meningar. Men vi har tagit vår inspiration från Citizen Space i San Fransisco, från millennieskiftet. Där öppnade man på en vind för frilansare, de inspirerade oss!
Man jobbade för att få till en Community-känsla. Sedan är det delade meningar, i Tyskland öppnades det tidigt ”hackerspace”.
Man kan säga från mitten av 90-tal till millennieskiftet men då tog det fart!(Red. anm. - Hackerspace började poppa upp). Hela trenden möjliggjordes av den nya tekniken, att man kunde arbeta mobilt. Internet och mobilitet.

Man behövde inte längre sitta centralt på ett huvudkontor, vilket vi ser här, många arbetar lokalt mot huvudkontoret och sköter det mesta via den teknik som finns tillgänglig idag. 

Fördelar, vad får man i ett bra co-working?

Man skall känna sig som hemma. För det första! Det innebär att man skall känna sig välkommen till jobbet varje dag. Trots att det är många företag under ett tak så är det som en och samma organisation. 
Det blir på så vis inte bara människor med sin egen verksamhet eller sig själv, det blir mer socialt och skapar större förutsättningar till att utveckling.
Det är även en utmaning eftersom många man träffar, både som arbetar här nu och vid inbokade visningar - som frågat rent öppet ”kommer detta vara ett socialt ställe”, varpå jag svarar ja.
Men det handlar också om hur mycket den enskilde personen puttar in själv. Det blir lite vad man gör det till.
Är man en social person som gillar att nätverka, kommer det också att ge resultat. Är man inte det, kan det fortfarande vara trevligt med personer runt om sig, anser jag. 

Vi äter alltid frukost ihop varje måndag! (Varje måndag, inga undantag).

Obligatorisk MonkeyBusiness (fruktstund) varje onsdag.
Afterwork varje månad, flertalet planerade och spontana events och ibland bjuds det på lunch. Det är kort och gott viktigt med många samverkansaktiviteter som gör det levande!


4 snabba

- Vad är skillnaden mot "kontorshotell”?
Det är miljön, inte den fysiska (jo till viss del också), men hela den sociala biten. Vi ser i alla fall stora värden i att anordna evenemang och att driva samverkan.
Där skapas en Vi-känsla, ett ställe för utveckling. Det särskiljer oss från ett vanligt kontorshotell.

- Vad uppskattar coworkers mest med konceptet?
Det är det sociala (75%), näst upp på listan är utökat kontaktnät, samarbetsmöjligheter, fräsch miljö, bra teknik och mycket mer!

- Vad är utmaningarna för att få fler frilansare/företagare att få upp ögonen för coworking?
Få de personer som arbetar hemma (mobila arbetare) att öppna upp sitt sinne att förstå värdet och nyttan i den här typen av arbete eller arbetsplats.
Att våga ifrågasätta det traditionella!
Våga ifrågasätta det traditionella väger tungt!
 

- Vad säger de som provat?

Christoffer Björklund, shortline:
Ett kocept man letat efter länge som tillför den sociala biten, öppna ytor där det är tänkt att man skall sitta och jobba (som vi gör just nu). 
Jag hade letat ett tag för jag kände inte till det, man får nu ny kompetens till sig och lär sig från andra. Utvecklande för affärer.
Det är lättare att prata om företagsutveckling och andra delar. Det blir en mer kreativ miljö - klimat!

 

 

 

Elitkontoret.se - Coworking Office & Business Center

Shortline.se - VideoproduktionNågra utvalda fastighetsägare