Fem värdefulla tips att tänka på när du ska välja din kommande arbetsplats!

Driver du en startup? Letar du lokal eller har du precis hittat ett nytt kontor? Affärsjuristen Daniel Dernhagen, en av grundarna till StartupJuristerna, ger fem värdefulla tips att tänka på när du ska välja din kommande arbetsplats.


Som egenföretagare är det ett stort och lyckligt ögonblick när man för allra första gången bestämmer sig för att skaffa ett kontor. Det är dock viktigt att förstå vilka behov ditt kontor ska tillfredsställa, både på kort och lång sikt. Valet av kontor handlar nämligen om så mycket mer än bara antalet kvadratmeter. Tänk därför på följande:

Läge

Var bor du i förhållande till den aktuella lokalen? Ett långt avstånd kan, särskilt vintertid, avskräcka svenska entreprenörer. När kvicksilvret visar på minusgrader är det lätt bli bekväm och istället göra valet att jobba hemifrån. Många studier pekar dock på att vi människor är betydligt mer effektiva i kontorsmiljö. Det är därför viktigt att ditt kontor är placerat så att både du och dina eventuella kollegor med lätthet kan ta er dit på daglig basis.

"Många studier pekar dock på att vi människor är betydligt mer effektiva i kontorsmiljö"

 

Flexibilitet

– Finns det möjlighet för ditt företag att växa i den aktuella lokalen? Som ägare till en startup kan framgång och krav på expansion komma snabbt. Om du ser att du eventuellt kan behöva mer plats inom en snar framtid, planera då för detta steg redan idag.

 

Avtalslängd

– Det finns en del privata hyresvärdar som kräver att du skriver på för långa avtalsperioder och det är idag inte ovanligt att dessa kan sträcka sig upp till, och i vissa fall över, 12 månader. En sådan avtalslängd kan begränsa din flexibilitet och samtidigt sätta en onödigt hög ekonomisk press på ett nystartat företag. Försök istället, om möjligt, att hitta en kontorslösning där du kan sitta tillsvidare och där uppsägningstiden inte är mer än tre månader.

 

Dela kontor

– En inkubator eller ett kontorshotell kan vara en ideal lösning för en startup. Förutom kontorsplats får du ofta tillgång till mötesrum, skrivare och, kanske viktigast av allt, gratis kaffe. Dessutom finns mycket av den kompetens som du kan komma att efterfråga ofta nära tillhands. Många av dessa s.k. co-working spaces har ofta gedigna nätverk och kan erbjuda sina medlemmar specialpriser på exempelvis juridik, bokföring och trycksaker. Se dock till att kolla upp det finstilta i ditt hyresavtal. Exempelvis tar vissa av dessa co-working spaces extra betalt för varje timme du utnyttjar deras mötesrum. Om din affärsidé initialt kräver mycket kundkontakt kan denna extrakostnad visa sig bli en dyr historia. Se därför till att välja en kontorslösning som passar just din verksamhet och dess förutsättningar.

 

"En inkubator eller ett kontorshotell kan vara en ideal lösning för en startup"

 

Nätverk

– Det klassiska uttrycket ”ensam är stark” har förmodligen aldrig varit så fel som just inom startup-branschen. Här handlar det istället om att lära känna folk, dela med sig av kontakter och utnyttja varandras kompetenser. Oavsett om du hyr ett eget kontor eller delar yta med andra, försök att välja en kontorslösning som förenklar ditt nätverkande och ger dig möjlighet att lära känna andra entreprenörer.

Sekretess

– Hur pass hemlig vill du vara med din verksamhet? Att dela kontor kan leda till att många av de företagshemligheter som cirkulerar i din startup kan komma att exponeras för utomstående. Om din verksamhet med tanke på detta inte tål att bedrivas i närheten av andra; satsa på ett eget kontor.

 

 

Läs mer hos startupjuristerna.seNågra utvalda fastighetsägare