Trender och framtidens arbetsplatser!

 

På m2finder tror vi verkligen att många av framtidens arbetsplatser ligger i mötet mellan människor och vi ser många spännande trender som sprider sig både i Sverige och internationellt.

Vi tror att några ledord summerar framtidens drömkontor: att alltid vara online, aktivitetsbaserat, ergonomiskt- och hållbart genomtänkt samt med människan i fokus.
Det menar vi är de stora trenderna för hur vi planerar och inreder våra arbetsplatser framöver.

3 stora trender i framtidens kontor:

1. Aktivitetsbaserat
Aktivitetsbaserat innebär att vi utformar arbetsplatsen efter var och hur medarbetarna vill arbeta för dagen. Vi utgår från vad man egentligen gör: pratar i telefon, sitter i möten, koncentrationsarbetar eller arbetar i projekt.

Från stängda kontorsdörrar har vi kommit till öppna landskap, vilka succesivt ersätts av en mer aktivitetsbaserad yta, där det som avgör arbetsuppgiften är hur, var och med vem man arbetar  snarare än en stel struktur på kontoret. Borta är den starka viljan att konsekvent ta bort väggar för att öppna upp alla lokaler. Fler medarbetare på en koncentrerad yta medför att det är enklare att omorganisera och vara flexibla på arbetsplatsen. Det betyder alltså att medarbetarna kan vara väldigt flexibla och välja mellan flera funktioner och arbetsplatser/ avdelningar.

2. Mänskligt och hållbart
Vi tror att framtidens arbetsmiljöer blir mer mänskliga och mindre formella, mer hemtrevliga och mer fokus på individen. Därtill med ständig fokus på bra ergonomi och god hälsa bland alla medarbetare.

Stora ambitioner om hållbarhet inom inredning ökar efterfrågan på hållbara alternativ och tjänster, allt från eco-design till nya och återvinningsbara materialval, kemikaliefria produktval och schyssta produktionssätt.

Samma höga miljöambitioner sker också i byggnationer av fastigheter när nya kontorsbyggnader tar form. Miljöbyggnad, EU Green Building, Breeam och Leed är några exempel på miljöcertifikationer som eftersträvas.

3. Internet of things
The internet of things är ett begrepp som hela tiden breddar sin innebörd och smyger sig sakta men säkert in på våra arbetsplatser. Exempel på internet of things på arbetsplatsen kan vara självinställande bord, smarta förvaringsskåp som vet vad som ställts in och plockats ut, stolar som skvallrar om beläggningsgrad och soffor som laddar mobilen är bara några exempel, mer tror vi kommer framöver!

 

Arbetsplatsen på ett café?
Coffice, en blandning av coffe och office – och ett coworking office.
Vi menar också att trenderna går (och har gjort i flera år) mot mer individanpassat, för många människor är det inte viktigt att sitta på ett fast kontor utan man uppskattar helt enkelt valfrihet och är kanske därtill ofta på språng.

Oavsett om man söker sig till ett kontor eller ett kafé, så är lokalens syfte att bli en mötesplats där idéer kan formas och nya nätverk likaså.

Coffice blir helt lätt enkelt en kreativ och annorlunda miljö och mötesplats för alla som på ett eller annat sätt vill arbeta i centrum. Det är intressant både för de som är på besök eller på affärsresa och över dagen samt för frilansare och egenföretagare som vill möta likasinnade men inte nödvändigt vill ha ett traditionellt kontor – eller helt enkelt bara vill ha valmöjligheten att kunna variera sin arbetssituation.

På m2finder har vi samlat flera lediga lokaler – och fler kommer!

Är du sugen på våra Coworking offices?

Skicka en allmän förfrågan om ni inte hittar rätt i sökningen!

m2finder.comNågra utvalda fastighetsägare